Annons
Nyheter

Dödsbränderna minskar inte i Sverige

I Storbritannien har antalet bränder med dödlig utgång sjunkit på senare år. Men i Sverige blir dödsbränderna inte färre. 52 personer har dött hittills i år. En förklaring kan vara mängden plast i våra möbler.(TT)
Publicerad 13 juli 2017

Brandkrav på möbler har införts i bland annat Storbritannien, men i Sverige har lösningen kritiserats av miljöskäl, skriver tidningen Hem & Hyra.

””

"Helt olika utveckling"

Annons

Han är övertygad om att de högre brandkraven i Storbritannien har lett till ett minskat antal dödsbränder.

””

Lars Brodin tror också att mängden plast i och bristen på brandkrav på möbler är orsaken till att dödsbränderna inte blir färre i Sverige.

””

I Sverige har miljön och brandsäkerheten vägt mot varandra vad gäller frågan om möblers brandkrav. Man har motsatt sig att införa liknande brandkrav som Storbritannien har eftersom den typ av flamskyddsmedel som används till bland annat möbler innehåller brom, som är farligt för miljön.

Men med miljön i åtanke blir brandrisken större. I vanliga möblers tyger och stoppningar finns ofta mycket plastmaterial och när det brinner skyndas brandförloppet på. Dessutom är röken farlig.

””

Startas ofta av sängrökning

Majoriteten av dem som dött i bränder under 2017 var män och mellan 65 och 79 år. Lars Brodin konstaterar att det oftast är äldre, funktionshindrade och socialt utsatta som omkommer.

””
””

För att antalet dödsbränder ska minska anser Lars Brodin att man borde försöka att hitta olika sätt att göra möblerna mindre benägna att brinna på - utan att använda flamskyddsmedel.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons