Annons
Nyheter

Dollar hotar storbolags vinster

Rapportsäsongen är nästan över för det här kvartalet och det gick bra för börsbolagen. Men mycket beror på att dollarn är hög och räntan låg, och det kan förändras fort, enligt experter. Vinsterna i svenska bolag ökade med i snitt 15 procent under våren.(TT)
Publicerad 4 augusti 2015

Vinsterna i svenska bolag ökade med i snitt 15 procent under våren. Nordea, Swedbank och SEB tjänade mest, tillsammans 21 miljarder, eller hela 44 miljoner i timmen. Låga räntor, stark börs och bostadsboom - allt stämmer för bankerna. Just nu.

””

Swedbanks VD Michael Wolf oroar sig också för de låga räntorna.

Annons

"De ökar risktagandet. Fler tar på sig allt större skulder när bostäder är en bristvara. En risk för såväl den egna ekonomin som för samhällsekonomin. Här behöver politikerna ta krafttag", skriver han i bankens rapport.

Dollarn ökar vinster

””

Dollarkursen har stigit med nära 30 procent på ett år. Men dollarn har förmodligen redan nått sin topp, och bolagen kan inte räkna med mer draghjälp där, enligt Peter Malmqvist.

Den risken nämner också bland andra Ericsson, H&M och Sandvik i sina rapporter, liksom Assa Abloys vd Johan Molin, som dessutom inte tror på någon stor tillväxt i Europa.

"Min bedömning är att den globala ekonomiska utvecklingen går sidledes", skriver han i kvartalsrapporten.

Aten, Fed och Kina oroar

Börsen i Aten fortsatte att falla på tisdagen, ner med ytterligare en procent. Många tror att Grekland lämnar euron inom några år.

Börsraset i Kina, där Shanghaibörsen tappat omkring 30 procent, och tecken på en sämre kinesisk tillväxt, är också orosmoment. Kina är så stort att när Kina nyser får omvärlden snuva.

Men både Peter Malmqvist och Albin Rännar är ändå klart positiva.

””
””

Men om dollarkursen sjunker, vilket är troligt, och räntorna stiger, vilket Riksbanken förutspår, då blir läget ett helt annat.

””
Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons