Annons
Nyheter

Långa straff för nazister bakom bombdåd

De frias från mordförsök. Men tre män, med tidigare kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, döms ändå till flera års fängelse för tre bombdåd i Göteborg. - Det är en oerhört viktig markering, säger åklagaren Mats Ljungqvist.(TT)
Publicerad 7 juli 2017

Det blev fleråriga fängelsestraff för de tre nazisterna som stått åtalade för tre bombdåd i Göteborg - trots att Göteborgs tingsrätt friar på vissa av åtalspunkterna.

Enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist hade männen politiska motiv till att placera ut sprängladdningarna. Att männen fälls är därför principiellt viktigt, anser han.

””
””
Annons

Männen döms för tre sprängdåd i vintras. Två av bomberna, vid en lokal för Syndikalisterna respektive ett flyktingboende i Västra Frölunda, detonerade. Den tredje bomben, vid ett annat flyktingboende, utlöstes aldrig.

Längst straff, fängelse i åtta år och sex månader, får en 23-åring som enligt rätten medverkat som gärningsman i alla tre fallen. En 50-åring döms till fem års fängelse för medhjälp i två av fallen medan den tredje mannen, en 20-åring, döms till ett och ett halvt års fängelse.

Inget mordförsök

Den 5 januari i år fick en anställd livshotande skador i sitt högra ben när en sprängladdning detonerade vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. Mats Ljungqvist tycker att två av de åtalade männen - 23-åringen och 50-åringen - borde dömas för mordförsök, men fick inte tingsrätten med sig.

Enligt domen bör männen ha insett att sprängladdningarna skulle kunna innebära fara för människors liv eller hälsa. Rätten anser dock att det finns en osäkerhet kring männens eventuella uppsåt.

De ska dock betala skadestånd på drygt 197 000 kronor till den skadade mannen.

Saknar resonemang

Mats Ljungqvist anser att straffen ligger väl i linje med brotten som de tre männen döms för. Däremot är det inte osannolikt att han väljer att överklaga, åtminstone när det gäller det misstänka mordförsöket.

””
””

Även Michael Hansson, försvarsadvokat för 23-åringen, kommer att överväga ett överklagande.

””
””

Tingsrättens dom var inte enhällig. Ordföranden ville fria 23-åringen och 50-åringen från allmänfarlig ödeläggelse vid en av händelserna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons