Annons
Nyheter

Fängelse för människohandel under voodoohot

Juju, en nigeriansk form av voodoo, användes för att tvinga kvinnor till prostitution. Nu dömer Malmö tingsrätt en man och en kvinna till långa fängelsestraff för människohandel. Mannen, som även döms för grovt penningtvättsbrott, får fyra och ett halvt års fängelse.(TT)
Publicerad 8 juni 2018

Mannen, som även döms för grovt penningtvättsbrott, får fyra och ett halvt års fängelse. Kvinnan döms till tre och ett halvt års fängelse och utvisning efter avtjänat straff. Hon döms även för grovt koppleri.

Brottsupplägget följer det mönster som enligt polisen är mycket vanligt när kvinnor från sydvästra Nigeria tvingas till prostitution i Europa. Båda kvinnorna fick höra att en "madam" skulle hjälpa dem till Europa för att få jobb, men inte att det skulle handla om prostitution.

Annons

Högt pris

Priset var högt, den ena kvinnan blev skyldig sin "madam" 40 000 euro, men förstod inte då hur mycket det motsvarade i nigeriansk valuta. Den andra kvinnan blev skyldig 45 000 euro.

Före avresan till Europa togs kvinnorna till en jujupräst för att genomgå en ceremoni. Den ena kvinnan, som i år fyller 20, berättade för Malmö tingsrätt hur hår togs från hennes armhåla och kön och att detta lämnades kvar vid en helgedom. Hon fick samtidigt avlägga en ed, som gick ut på att hon skulle dö om hon efter ankomsten till Europa inte betalade tillbaka skulden till sin "madam".

I början trodde hon på jujuritualen, men i dag gör hon inte det längre, berättade hon för domstolen.

Den andra kvinnan fick under jujuritualen äta ett rått kycklinghjärta samtidigt som en besvärjelse lästes upp. Prästen skar henne på bröstet och på ryggen med ett rakblad och gnuggade kycklingblod i såren. Ritualen följdes senare upp genom att blod togs från ett uppskuret sår i hennes finger och hon fick höra att ritualen skulle användas för att döda henne, om hon inte betalade av sin skuld.

Internetspaning

Innan kvinnorna kom till Malmö hade de vistats i andra europeiska länder. Gränspoliser i Malmö kom verksamheten på spåren genom internetspaning på olika sexsajter, som gjorde att de kunde lokalisera en lägenhet där den ena av kvinnorna hittades i december 2017.

Den ena kvinnan tilldöms ett skadestånd på totalt 275 000 kronor, den andra ska få 102 500 kronor. I målet var även fyra män åtalade för köp av sexuell tjänst. En av dem frias, övriga tre döms till dagsböter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons