Annons
Nyheter

Dom om samisk rätt väcker nya frågor

Domen i veckan som gav Girjas sameby rätt att bestämma över jakt och fiske i ett stort fjällområde fick spridning över hela världen. Den väckte också en rad frågor om vilka följder domen får.(TT)
Publicerad 6 februari 2016

Nyheten om Gällivare tingsrätts dom, som gav samebyn rätt mot staten, fick spridning inte bara i Europa utan även i länder som Qatar, Namibia och Taiwan. Kanske för att den handlar om ett av världens ursprungsfolk och att de nordliga fjällområdena ses som exotiska. Men domen var också historisk.

””

Allmänhetens intresse

Annons

Domen fick de närmast berörda att fälla glädjetårar.

””

Domen ledde också till oroliga kommentarer från jägarrepresentanter som befarar att småviltjakten i området kommer att begränsas eller bli mycket dyrare om samebyn får ansvaret för jaktfrågor.

””

Kontroversiellt

Men frågan är också kontroversiell bland samerna. Domen stärker rättigheterna för medlemmarna i den aktuella samebyn, och kanske i förlängningen - om domen står sig - medlemmar i andra samebyar. Men majoriteten samer är inte renskötare och saknar de rättigheter till jakt och fiske som ett medlemskap i en sameby ger.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons