Annons
Nyheter

Eldningsförbud för första gången på 20 år

Eldningsförbud råder nu i princip i hela Sverige. Endast två län i norr har ännu inte gått ut med generella förbud. När Västernorrland nu inför eldningsförbud blir det första gången på 20 år.(TT)
Publicerad 1 juni 2018

Eldningsförbud utfärdas i dag Västmanlands län och i morgon träder ett förbud i kraft i Västernorrland. Det första gången på 20 år som Västernorrland inför ett generellt eldningsförbud, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Beslutet har fattats på inrådan av länets tre räddningstjänster.

””
Annons

Han kallar läget "riktigt allvarligt" och prognosen pekar på brandrisken kan förvärras ytterligare efter helgen.

””

I Västmanland skriver länsstyrelsen att förbudet införts på grund av den höga brandrisken. Det avser eldning utomhus och omfattar allt uppgörande av eld och all grillning i skog och mark. Undantaget är eldning i trädgårdsgrillar på tomten.

Sedan tidigare har 17 av Sveriges län infört eldningsförbud. Endast Norrbotten och Jämtland har inte utfärdat några generella förbud än, även om vissa kommuner, som Arvidsjaur och Arjeplog, gjort det.

Eldningsförbud innebär bland annat att skogsbrandflyget flyger tre gånger per dag i stället för två, att räddningstjänsten ökar förmågan och att länsstyrelsen genom Lantbrukarnas riksförbund kartlägger lantbrukares förmåga till vattentransport för brandbekämpning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons