Annons
Nyheter

Eliasson: Nu väntar pengar och trimning

Den nya organisationen har satt sig, men med lite intrimning kommer den att börja leverera mer effektivitet också, säger rikspolischefen Dan Eliasson i en TT-intervju. Han väntar även otåligt på att få veta hur mycket slantar han får av regeringen i höstbudgeten.(TT)
Publicerad 6 juli 2017
””

Inför budgeten har Eliassons lämnat ett underlag till justitiedepartementet där han vill ha 3,9 miljarder kronor för att kunna anställa 1 500 nya poliser och 1 300 civilanställda till 2020.

Höstens budget

Annons

Samtidigt noterar han att inrikesminister Anders Ygeman (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) pratat om 10 000 fler polisanställda 2024-2025. Om det innebär att regeringen redan i höstbudgeten ger resurser till en större ökning än vad rikspolischefen föreslagit till 2020, eller om politikerna tänker sig en tillväxt senare säger han sig inte känna till.

Men om Dan Eliasson kommer att få de 3,9 miljarder kronor han önskar, och om han kan vänta sig ett större tillskott redan i höstens budget, ger statsministern inte svar på.

””

"Enkel matematik"

Dan Eliasson leder polisen sedan den 1 januari 2015. Det har varit en tung tid med en mycket krävande omorganisation, missnöjda medarbetare och sjunkande utredningsresultat.

””

När TT ifrågasätter det, bland annat eftersom andelen ärenden som behandlats och som lämnas vidare till åklagare sjunker, invänder Eliasson och använder i stället antalet brott till åklagare som mått, inte andel.

Också på frågan om varför inte resultaten blivit bättre trots fler poliser har Eliasson invändningar. Han pekar på att det funnits cirka 20 000 poliser i Sverige sedan 2010, men att det då fanns cirka 600 000 färre invånare. Han säger också att befolkningen väntas öka med ytterligare en miljon människor till 2024-2025.

””

"Trimmat systemen"

Riksrevisionen kritiserade nyligen att resultat från polisens kriminaltekniker fastnar i administrativa interna långbänkar, vilket är till men för brottsutredningarna.

Eliasson pekar i det avseende, liksom i flera andra, på att den nya organisationen fortfarande utvecklas.

””

Inte bra nog

Annons

Eliasson har ett förordnande på sex år, men noterar självmant att det finns borgerliga politiker som tycker att han inte är tillräckligt bra.

TT: Vad tror du oddsen är på att du får sparken med en Alliansregering?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons