Annons
Nyheter

Elpistol klarade etisk prövning

Polismyndighetens etiska råd är inte längre emot elchockvapen. 2005 sade man nej till elpistoler med motiveringen att det inte var bevisat att ett införande skulle leda till färre döda och skadade. Man hävdade också att ytterligare ett vapen skulle göra det svårt för poliser att snabbt välja rätt.(TT)
Publicerad 3 maj 2016

Polismyndighetens etiska råd är inte längre emot elchockvapen. 2005 sade man nej till elpistoler med motiveringen att det inte var bevisat att ett införande skulle leda till färre döda och skadade. Man hävdade också att ytterligare ett vapen skulle göra det svårt för poliser att snabbt välja rätt.

Nu har man ändrat uppfattning sedan en arbetsgrupp inom polisen närstuderat drygt 70 händelser de senaste tre åren där polis skjutit mot människor. Slutsatsen i förstudien, som TT skrev om i januari, var att flera situationer hade kunnat lösas med elchockvapen och att ett liv skulle kunna räddas vart tredje år.

Annons

Ett införande beräknas kosta drygt 26 miljoner kronor. Sedan tillkommer ett par miljoner per år för övningsmaterial. Polisledningen väntas under denna månad fatta beslut om en eventuell försöksverksamhet, enligt uppgifter på polisen.se.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons