Annons
Nyheter

Emma Wallrup stängs av från V:s riksdagsgrupp

Riksdagsledamoten Emma Wallrup stängs av från Vänsterpartiets riksdagsgrupp. Enligt partiets ledning har hon trakasserat en partikollega. - Det är uppåt väggarna fel. Jag kommer att ta strid, säger Wallrup till TT om beslutet.(TT)
Publicerad 9 mars 2018
””

Beslutet togs under fredagen, hon vill inte gå in på om det var enhälligt.

Mia Sydow Mölleby menar att det handlar om en "arbetsmiljöåtgärd" för att minimera utsattheten för den trakasserade ledamoten och partikollegan Jens Holm. Hon kallar det trakasserier trots att Wallrup inte är dömd med hänvisning till en utredning som en arbetsrättsjurist gjort åt partiet. Det ska dock inte handla om sexuella trakasserier.

””
Annons

"En demokratifråga"

14 mejltrådar per år har hon skickat till Holm och ledningen vilket sedan upphörde i oktober förra året, hävdar hon.

Riksdagsledamoten polisanmäldes av Jens Holm för ofredande efter att ha skickat stora mängder mejl och sms till honom. Senare beslutade en åklagare att inte inleda en förundersökning.

Emma Wallrup menar att konflikten bottnar i en demokratifråga. Hon hävdar att hon själv låtit en jurist titta på V:s utredning om henne och att den "inte håller".

””

Wallrup står som etta på Vänsterpartiets riksdagslista i Uppsala och den platsen tänker hon behålla trots ledningens besked.

””

Kvar i partiet

Beslutet om att stänga av Wallrup har tagits i samråd med riksdagsförvaltningen och hon får nu ett arbetsrum på en annan plats i riksdagshuset. Det är inte i samma lokaler som Jens Holm och hon kommer heller inte att ha tillträde till Vänsterns arbetslokaler från och med nästa vecka, enligt Mia Sydow Mölleby.

Hon menar att det inte hade gått att stänga av Wallrup och samtidigt ha henne kvar i lokalerna.

””

Emma Wallrup förbjuds också att delta i möten och ta del av gruppmejl, men hon är inte utesluten ur partiet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons