Annons
Nyheter

Entusiastiska unga granskar aspiranter

William Buckley, 19, är på jakt efter en kandidat som är abortmotståndare men som inte tänker bomba terrorgruppen Islamiska staten (IS). 21-åriga Tina Agudelo vill att nästa president fixar ett bättre system för studielån. USA:s unga väljare är engagerade - men oroliga.(TT)
Publicerad 7 februari 2016

Pizzakartongerna står uppställda och entusiasmen känns i luften. Ledaren för Republikanska studentföreningen har börjat räkna rösterna som landar i trälådan. Den direktsända debatten mellan USA:s republikanska aspiranter börjar strax och i auditoriet på Saint Anselm College i Manchester hålls tittarparty.

””
””

Diskuterar intensivt

Annons

Buckley är en engagerad förstagångsväljare med åsikter om ekonomin, statsapparatens storlek och president Obamas sjukförsäkringsreform. Liksom studiekamraterna Anna Drakely, 18 år, och Allia Connelly, 20 år, säger han att politik diskuteras vilt i hans generation, i synnerhet så här ett par dagar före New Hampshires primärval.

””

Från auditoriets scen läses plötsligt resultatet av deltagarnas egen omröstning upp. Studenterna vill helst se Floridasenatorn Marco Rubio som republikansk presidentkandidat. På andra plats kommer förre Floridaguvernören Jeb Bush, följd av Ohioguvernören John Kasich.

Jublet stiger i lokalen.

Ledaren för republikanska studentföreningen, statsvetarstudenten Cameron Lapine, 18, är nöjd. Han säger sig gilla alla tre guvernörerna bland aspiranterna.

””

Tidigare på dagen medgav 21-åriga kommunikationsstudenten Tina Agudelo från Rhode Island College att hon inte heller bestämt sig. Hon är demokrat och känner sig orolig över de tuffa villkoren för studielån.

””

Så applåderar hon och hennes kursare Jeb Bush. De har alla rest till New Hampshire för att gå på så många kampanjmöten som möjligt.

Clinton "inte ny"

Enligt Elizabeth Ossoff, beteendevetare och psykologiprofessor vid Saint Anselm College, är väljarrösterna representativa för unga i ett allt mer polariserade USA.

””

Enligt Ossoff har Demokraternas Bernie Sanders och flera av de republikanska aspiranterna budskap som traditionellt går hem hos unga. Undersökningar visar att de bryr sig om studielån, inkomstskillnader, klimatfrågan, terror och utrikespolitik. Och allt annat som är nytt och annorlunda.

””

TT: Dras de inte till Hillary Clinton?

””
Annons

Nytt för de unga väljarna är däremot beteendet att gå och rösta. Därför kan de vara mycket opålitliga, enligt Ossoff.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons