Annons
Nyheter

Etik viktig när vårdrobotar tar plats

Robotar inom vården gör intåg på bred front och tekniken har stor potential för både brukare och personal. Men vägen mot det robotiserade samhället är kantad av etiska fallgropar. På Gutasunds äldreboende i Gottsunda utanför Uppsala har man tänt ljus på avdelningens badavdelning.(TT)
Publicerad 4 mars 2018

På Gutasunds äldreboende i Gottsunda utanför Uppsala har man tänt ljus på avdelningens badavdelning. Här finns sedan i december duschroboten Poseidon på prov. Genom att stiga in i den automatiserade kabinen är det tänkt att brukaren ska få en trevlig duschupplevelse och slippa en del av den utsatthet som intimhygien kan vara förknippat med inom omsorgen, samtidigt som personalen avlastas och kan göra annat under tiden.

Enligt Antonio Cabot, verksamhetschef på Gutasund, har gensvaret varit positivt och hittills har omkring tio brukare använt roboten. Men det finns också de som tackat nej.

””
””
Annons

Moraliskt problem

Och det är just detta etiken måste ta hänsyn till, påpekar Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik vid Lunds universitet: Hur brukaren upplever att tekniken inverkar på integritet och självbestämmande, snarare än omsorgens intentioner.

””

Enligt Nils-Eric Sahlin är också utformandet av den artificiella intelligens (AI), som styr hur roboten handlar, viktigare än själva mekaniken när det kommer till dessa avgöranden.

””

Japan ledande

Duschroboten testas nu i fem kommuner men de senaste åren har flera olika robothjälpmedel börjat användas i verksamheter runt om i landet. Dock ligger Sverige inte i framkant. När det kommer till robotinnovation har Japan tagit täten.

””

Rätten till självbestämmande

Liknande öde, förutspår han, kommer även Sverige att möta, vilket föreslås driva på robotiken.

””

Men om, eller när, det händer finns det en princip som måste vara överordnad den tänkta nyttan, anser Nils-Eric Sahlin och det är brukarens rätt till självbestämmande.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons