Annons
Nyheter

Expert: Många extremister för Sveriges storlek

Säpos uppgift om 3 000 våldsbejakande extremister i Sverige bekräftar att det finns problem med större radikala miljöer i samhället, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp. - Det är många extremister, för Sveriges storlek, säger han.(TT)
Publicerad 3 juli 2017

Enligt Säpo är drygt 2 000 av de 3 000 personerna på myndighetens radar islamistiska extremister. Det är en betydande ökning från de 200 som man noterade 2010.

””

Säpo-chefen Anders Thornberg betonar samtidigt att det fortfarande är få som har vilja och förmåga att genomföra attentat i Sverige.

Annons

Nätverk

En studie från Försvarshögskolan, som offentliggjordes tidigare i juni, visade att majoriteten av de personer som rest till Syrien eller Irak för att ansluta sig till terrororganisationer kom från fyra storstadsområden. Man kan anta att de 2 000 islamistiska extremisterna också är koncentrerade till dessa områden, säger Magnus Ranstorp.

””

De övriga extremister som Säpo intresserar sig för kommer ur vit makt-miljön och vänsterextrema autonoma rörelser. I dessa grupper finns sammanlagt mellan 600 och 700 våldsbejakande personer, enligt myndigheten.

"Mer samordning"

Den senaste tiden har man sett en allvarlig eskalering från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), noterar Ranstorp. Domar väntas mot tre män med koppling till rörelsen för bombdåd mot en vänsterlokal i Göteborg 2016 och ett flyktingboende i Västra Frölunda 2017.

””

Han lyfter fram att det krävs en större samordning i motåtgärderna än vad som skett hittills.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons