Annons
Nyheter

Expressenjournalisten Ulf Nilson är död

Den mångårige Expressenjournalisten Ulf Nilson har avlidit, 84 år gammal. Utrikeskorrespondenten och krönikören reste världen över och arbetade för kvällstidningen i 52 år.(TT)
Publicerad 11 mars 2018

"Ulf Nilson kommer att bli ihågkommen för sin tid som "världsreporter" och krönikör för Expressen, men han skrev också böcker och jobbade på Aftonbladet och en rad lokaltidningar. Det första stora utlandsreportaget gjorde han redan för tidskriften Se! under Ungern-revolten 1956, så det här handlar om tidningshistoria." skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i en kommentar till TT.

Nilson beskrivs som en reporter som alltid var på plats, och som var oerhört produktiv och arbetsvillig. Han skrev om allt - från Jordens alla hörn, och träffade flera viktiga personer som den amerikanske presidentkandidaten Robert Kennedy och moder Teresa i Indien.

Annons

"Ulf var på plats på sin tids stora storys. Vietnamkriget eller Muhammad Alis boxningsfajter - Expressen var där med och nästan alltid med Ulf. Han vågade också vara kontroversiell, en egenskap som jag hoppas att yngre kollegor vågar lära av", säger Mattsson.

Tvingades sluta skriva

Dottern Pina Nilson säger till Expressen att han dog lugnt efter en längre tids sjukdom.

””

Ulf Nilson skrev också ett flertal böcker. 1995, efter att han tvingats sluta som krönikor på tidningen sedan Christina Jutterströms tillträtt som chefredaktör, skrev han den uppmärksammade boken "Expressens nedgång och förfall". Han kommenterade avskedet i TT med att "Jag känner en jävla bitterhet och jag känner mig förolämpad", och ansåg att han blivit utrensad på grund av sina politiska åsikters skull.

Aldrig ledig

Några år senare fick Nilson återkomma till spalterna. Han var en av tidningens mest uppskattade och lästa krönikörer, men också hårt kritiserad eftersom han inte drog sig för att sticka ut hakan i kontroversiella frågor.

2015 skrev den då 82-årige Nilson sin sista krönika. I en intervju med Expressen sade han att han aldrig riktigt varit ledig.

"Ofta ringde de från hemmaredaktionen när klockan var två på natten i New York. Jag kunde aldrig säga nej, det var jobbet som gällde.", sade Nilson, som avslutade intervjun med att tillägga att det gäller att "aldrig förlora sin nyfikenhet och vetgirighet och vilja att vara med".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons