Annons
Nyheter

Extrakongressen för S drar igång

Strax före klockan fem i eftermiddag kommer Socialdemokraterna, om allt går enligt planerna, att välja Håkan Juholt till ny partiordförande. Den avgående ordföranden Mona Sahlin inleder kongressen.
Under helgen ska även Carin Jämtin utses till ny partisekreterare och en rad nya namn ska väljas in i partistyrelsen.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2011
Foto: Scanpix

Ojämförligt störst intresse väntas Juholts installationstal på lördag väcka, det ska visas på storbilds-tv på gågatan i hemstaden Oskarshamn.

I en opinionsundersökning som Sifo har gjort åt Göteborgs-Posten tror 49 procent av väljarna att Socialdemokraterna kan vinna nästa val med Håkan Juholt som ledare. Även bland de som röstar på S är osäkerheten stor, bara 52 procent tror att Juholt är en valvinnare medan var fjärde S-väljare inte tror att partiet kan vinna valet med Juholt som ledare.

Annons

"Nystart" är parollen för extrakongressen i det skinande nya kongresscentret Stockholm Waterfront i helgen. Arrangemanget beräknas kosta 4,5 miljoner kronor. Partiledarvalet sker bland annat inför nära 500 journalister, 1 800 åhörare och 200 gäster. Det kan jämföras med jämnstora regeringspartiet Moderaternas stämmor som lockar runt tusen deltagare och 100-150 journalister.

Väljarstödet för Socialdemokraterna ökar i den senaste sammanställda mätningen från flera opinionsinstitut som Novus gör på uppdrag av Ekot i Sveriges Radio.

S får 30,2 procent i marsmätningen, plus 0,9 procentenheter jämfört med i februari. Moderaterna tappar 2,2 procentenheter till 32,9.

Alliansens fyra partier får sammanlagt 48,2 procent (-2,3) och S, V och MP tillsammans 44,8 procent (+1,9). Sverigedemokraterna får 5,9 procent (+0,4).

Mätningen bygger på intervjuer från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Synovate.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons