Annons
Nyheter

Extremhögersajt listar dömda - brottsanmäls

En extremhögersajt har listat 83 656 personer som dömts för olika brott. Nu polisanmäls sidan för grovt brott mot personuppgiftslagen (PUL). Enligt anmälaren Juridikfronten rör det sig sannolikt om tusentals förtalsbrott på sajten.(TT)
Publicerad 4 december 2017

Sajten som har funnits sedan i fredags är gratis och bygger på ett register över 140 000 strafftidsbeslut från åren 2004-2015, enligt föreningen Juridikfronten som gjort anmälan.

””

"Förbjudet enligt PUL"

Annons

På sidan redovisas namn, målnummer, strafftid och nationalitet, såsom "svensk" och "icke svensk". I registret ingår alla lagöverträdelser, allt från 14 dagars fängelse till livstid.

I Sverige har enbart myndigheter tillåtelse att behandla personuppgifter om brott i strukturerade och sökbara register, berättar Lundkvist.

””

Enligt Juridikfronten är det Nordfront som gett sajten informationen som nu har publicerats och dess agerande kan utgöra medgärningsmannaskap eller medhjälp, alternativt anstiftat till brott mot PUL.

””

Sajten polisanmäld

Anmälan grundar sig på ytterligare en aspekt - att registret är placerad på en server i USA, enligt information som Juridikfronten tagit del av.

””

Polisanmälan gjordes under måndagen och även Datainspektionen har informerats och tagit emot en klagomålsanmälan enligt personuppgiftslagen.

””

Det är oklart vem eller vilka om står bakom sajten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons