Annons
Nyheter

Få sätter solglasögon på barn - trots risker

Barns ögon skadas lättare av solens UV-strålning jämfört med vuxnas, vilket ökar risken för gråstarr senare i livet. Men bara en av fem föräldrar skyddar barnens ögon från stark sol med solglasögon, visar en ny undersökning.(TT)
Publicerad 3 juli 2017

Att solglasögon på de minsta inte i första hand är en modeaccessoar är bevisat genom försök på flera olika djurslag där man har undersökt effekterna av UV-strålning på ögats lins.

””

Vatten och snö

Annons

Hur mycket UV-strålning ögat exponeras för varierar dock starkt med miljön, beroende på hur mycket av ljuset som reflekteras.

””

Vid lek på en gräsmatta eller en stadspromenad finns det knappast någon anledning till att skydda ögonen, medan en sandlåda eller en sandstrand reflekterar mer.

Solglasögonen ska vara CE-märkta, vilket innebär minst filterkategori tre, och sluta tätt runt huvudet för att inte släppa in ljus bakifrån, enligt Söderberg. Priset är inte avgörande för skyddsfaktorn, visar flera tidigare test från bland annat Konsumentverket.

Solkräm vanligast

Bara en av fem föräldrar sätter alltid eller ofta solglasögon på sina barn, enligt en undersökning som Synoptik har gjort i samarbete med Novus. Föräldrar i småstäder och glesbygd är betydligt bättre på att sätta solglasögon på barnen än föräldrar i storstäder.

Det vanligaste solskyddet är solkräm, som tre av fyra föräldrar alltid eller ofta använder till sina barn. Också solhatt används ofta, främst bland yngre barn, men ger inte alls samma skydd som solglasögon.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons