Annons
Nyheter

Facket larmar om jordgubbsplockare

Tuffa ackord, låga löner och usla bostäder. Jordgubbsplockare har orimliga villkor, tycker facket Kommunal. Men odlarna slår ifrån sig. Arbetsförhållandena borde få oss att sätta de billiga gubbarna i halsen, menar Mats Wingborg, journalist och utredare som är expert på bärplockares villkor.(TT)
Publicerad 15 juli 2015

Arbetsförhållandena borde få oss att sätta de billiga gubbarna i halsen, menar Mats Wingborg, journalist och utredare som är expert på bärplockares villkor.

20-30 kronor för en liter är inte okej, tycker han.

””
Annons

Mats Hansson, ombudsman på Kommunal i Skåne håller med.

””

Plockarna kommer från länder som Polen, Litauen, Rumänien och Ukraina och säsongen är kort. De jobbar sex-sju dagar i veckan, 10-12 timmar om dagen för några kronor litern, enligt Tommy Nilsson, ombudsman på Kommunal i Skåne.

Slitna husvagnar

””

Plockarna hoppas få med sig några tiotusentals kronor hem.

Polska Wanda Dilc har plockat jordgubbar i södra Sverige under snart tjugo säsonger.

””

Tommy Nilsson på Kommunal menar dock att om plockarna är nöjda så är det för att de lärt sig att inte räkna med att få ut en rättvis lön på rimliga villkor.

Hans Torstensson driver en jordgubbsodling som facket tycker är typisk, i Vinslöv i norra Skåne.

Tjänar 3-4 kr/liter

””

Plockarna tjänar 54 kronor för 15 plockade liter, eller 3,67 kronor litern. För att tjäna lika mycket som kollektivavtalets minimilön, 110 kronor i timmen, måste man plocka 30 liter i timmen, dag efter dag - en omöjlighet, enligt facket. Inte alls, anser Hans Torstensson som säger att en plockare brukar få ihop 45 liter i timmen.

Odlare: Anpassa avtalen

””
Annons

Arbetstiden är sex dagar i veckan under högsäsong, enligt Torstensson, som har cirka 200 plockare hos sig.

””

Hans Torstensson känner sig ständigt ifrågasatt, säger han.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons