Annons
Nyheter

Falska nyheter säljs systematiskt

För mellan 15 och 75 öre går det att köpa en röst på en rysk opinionsundersökningssajt, enligt en ny rapport. Snarlika fenomen kan uppstå i Sverige, varnar myndighetsexpert. - Jag har jobbat med antivirusskydd sedan 2002 och sett hur trenden med tjänster som säljer skadlig kod växt.(TT)
Publicerad 13 juni 2017
””

I rapporten "The Fake News Machine" har det japanska börsbolaget kartlagt sajter i Ryssland, Kina, Mellanöstern och i den engelskspråkiga världen som kan användas för att sprida falska nyheter.

Varningssignalerna

Annons

I Ryssland finns fullservicehus som erbjuder allt från att - ibland via falska pressmeddelanden - skapa falska nyheter eller manipulera händelser och marknadsföra spridningen.

TT: Hur kan en falsk nyhet upptäckas?

””

Säljer följare

I rapporten nämns också en rysk tjänst som erbjuder manipulerade omröstningar på sociala medier. En röst kostar mellan 1 och 5 rubel, motsvarande 15 till 75 öre, beroende på säkerhetslösning.

I Kina finns liknande verksamhet. Här berör rapporten också en tjänst som tar bort misshagliga nyheter från internet. En metod som då använts är att muta IT-administratörer på specifika webbplatser för att ta bort information.

Rapporten tar också upp en Englandsbaserad sajt som säljer följare, retweetar och "favoritmarkeringar" på exempelvis Instagram, Twitter, Youtube, Facebook och Soundcloud. För 3 150 dollar erbjuds en miljon visningar på Youtube och 50 000 likes. På motsvarande tjänster i Mellanöstern varierar priset beroende på om det falska ska spridas av människor eller av så kallade botar.

””

Hamnar högre upp

Exakt vilket inflytande dessa tjänster har är inte helt klarlagt. I Sverige är det Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som arbetar med att möta informationspåverkan från främmande makt och andra aktörer. Enligt MSB betyder inte antalet "likes" på Youtube att en kampanj lyckats.

””

Enligt Swiecicki handlar verksamheten inte bara om antagonister som vill påverka ett samhälle negativt utan lika mycket av aktörer som vill sälja varor via internet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons