Annons
Nyheter

Färre trafikdöda - men nu blir det farligare

Under det första halvåret dog något färre personer i trafiken, jämfört med samma period 2016. Men när semestrarna nu drar i gång på allvar blir det farligare på vägarna. Enligt preliminära siffror från Transportstyrelsen omkom 109 personer i vägtrafikolyckor under det första halvåret.(TT)
Publicerad 4 juli 2017

Enligt preliminära siffror från Transportstyrelsen omkom 109 personer i vägtrafikolyckor under det första halvåret. Det är en minskning jämfört med samma period 2016, då 121 personer omkom. Enligt myndigheten var elva av de som miste livet yngre än 20 år. Flest dog i bilolyckor - 77 personer - och sju omkom på cykel.

Snart börjar också sommarens semestrar på riktigt och många ger sig ut på vägarna runt om i landet.

””
Annons

Färre döda i dag

Under ett år dör i genomsnitt omkring 265 personer i vägtrafikolyckor i Sverige. Män brukar stå för runt 70 procent av dödsfallen.

Men antalet som omkommer har blivit färre. Från 2002 fram till 2010 minskade antalet döda i vägtrafikolyckor med ungefär 50 procent, enligt Trafikverket.

””

Satsningar som bland annat mitträcken, alkolås, rondeller och fler trafiksäkerhetskameror är några förklaringar. Men det är viktigt att göra mer, enligt Belin.

””

Nya satsningar

I Sverige gäller generellt fortfarande nollvisionen från 1997 som har som mål att få ned antalet döda och skadade i trafiken, men i juni 2009 satte riksdagen även upp ett delmål. Om tre år ska antalet döda människor i trafiken inte vara fler än 220.

TT: Vad behöver göras ytterligare för att nå dit?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons