Annons
Nyheter

Femtio år med du

I femtio år har svenska folket varit du med varandra. Reformen förenklade det svenska språket och sopade bort sociala status markörer, berättar historikern Dick Harrison. Frågan är om tilltalet ni har en plats i Sverige i dag.(TT)
Publicerad 2 juli 2017

Den 3 juli 1967 höll Bror Rexed, chefen för Medicinalstyrelsen, sitt berömda tal där han uppmanade de anställda att säga Bror och du till honom. Det har pekats ut som startskottet på du-reformen, men enligt Dick Harrison är det fel.

””

Han berättar att tilltalet du började sprida sig när vi flyttade in i tätorter.

Annons

Ett knöligt språk

Före 1960-talet används du uteslutande i familjära sammanhang och med människor man känner och står på samma sociala nivå som. För att vara artig tilltalar man personer med titel som "herr professor" eller "herr disponent". Det här gör det knöligt att prata och vi har omskrivningar som "Hur mås det" eller "Vad ska det vara i dag då" för att slippa välja mellan att säga du eller använda en titel.

Fram till 1950- och 1960-talet bor de flesta på landet, men nu flyttar många in i tätorter och plötsligt är man omgiven av människor som man inte riktigt vet hur man ska prata med.

””

Alla ska vara jämlika

Att tilltala någon med ni, utan att använda titel kan vara ett sätt att markera att man står över någon i social status. Du-reformen ligger också i tiden med den socialistiska andan att göra sig av med sociala statusmarkeringar.

””

Han kallar det som ännu en faktor som drev på och påskyndade du-reformen.

Löjligt med titlar

I dag används ni som tilltal ibland inom hotell och servicenäring. Magdalena Ribbing, folkvettsexpert i Dagens Nyheter, menar att det bygger på ett missförstånd.

””

TT: Det korrekta skulle alltså vara att också använda titel om man vill använda ni?

””

Niandet lever kvar

Annons

Dick Harrison tycker att tilltalet ni fortfarande har en funktion att fylla i språket i dag och att betydelsen har ändrats.

””

Det användes alltså för att markera gräns mellan familj och andra.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons