Annons
Nyheter

Hotad ål säljs - men efterfrågan viker

Ålen är en akut hotad art i Sverige. Ändå säljer två tredjedelar av de fiskbutiker som Världsnaturfonden (WWF) frågat ål till julen. - Men det finns alternativ i fiskdisken. Varför inte rökta laxnuggets eller whiskeyrökt lax, föreslår fiskhandlaren Jonas Wickström i Göteborg.(TT)
Publicerad 6 december 2017

WWF har frågat totalt 54 fiskbutiker i hela landet om de säljer ål. Av dessa svarade 36 butiker ja.

””

Men flera handlare TT talat med säger att efterfrågan på ål minskar.

””
Annons

En annan handlare säger att det är en generationsfråga. Ålen är på väg bort och yngre julbordsätare är inte så intresserade.

Falsk marknadsföring

Inger Näslund tror att försäljningen gynnats av en stark marknadsföring på senare tid av så kallade odlad ål. Inger Näslund menar att detta är falsk marknadsföring.

””

Men svenska ålodlare tycker inte att kritiken är vare sig korrekt eller rättvis.

””
””

WWF:s undersökning visar att många har uppfattat att ålen är hotad, och anser att något måste göras. Bara 3,8 procent, eller 17 av 156 restauranger serverar eller säljer ål, och nästan inga livsmedelsbutiker säljer ål längre.

Vill se totalförbud

””

Hon påpekar att fisket, tillsammans med vandringshinder i form av kraftverksdammar och annat, utgör det största hotet mot arten. För närvarande diskuteras inom EU-kommissionen ett totalförbud för fångst av vuxen ål i hela EU. Förbudet inkluderar inte glasål som fångas i stor skala i Spanien och Frankrike.

””

Och för den som vill hitta alternativ till den rökta ålen har fiskdisken alternativ att erbjuda.

””

Skaldjur, som hummer och krabba, tillhör mer nyårsfirandet. Men räkor på julbordet går bra.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons