Annons
Nyheter

Fler köldskador under lovvecka

Glittrande snö och kallt. För många var förra veckans väder det perfekta sportlovet men alla klarade sig inte helskinnade. Under vecka nio ökade antalet samtal om köldskador till 1177 Vårdguiden Stockholm markant. Under vecka nio inkom 94 samtal om köldskador till Vårdguiden i Stockholms län.(TT)
Publicerad 6 mars 2018

Under vecka nio inkom 94 samtal om köldskador till Vårdguiden i Stockholms län. Det går att jämföra med åtta samtal veckan innan och ett samtal under vecka sju.

Fingrar, tår, öron, näsa och kinder löper störst risk att få förfrysningsskador. Det första tecknet att man är på väg att få en köldskada är dessutom att man tappar känseln, vilket gör att det ibland är svårt att upptäcka när det har gått för långt.

Annons

Och det behöver inte vara så kallt som man kan tro för att drabbas av köldskador, säger Staffan Gullsby, medicinskt sakkunnig läkare vid 1177 Vårdguiden.

””

Värm upp långsamt

Ett tecken på att man är på väg att få en köldskada är att huden domnar och blir vitaktig när blodet försvinner. De allra flesta köldskadorna är ytliga och då räcker det med att långsamt värma upp huden. Det bästa är att värma hud mot hud, som att stoppa frusna fingrar i armhålorna eller värma kinderna med en varm hand. Man ska inte använda varmt vatten eller en varm kopp.

””

Man ska också undvika att gnugga huden eftersom det kan skada huden ytterligare.

Djupa köldskador

Om du efter att ha försökt värma upp huden i 20-30 minuter men inte får tillbaka känseln eller om huden är vitgul eller vit med ett marmorliknande mönster kan du ha fått en djup köldskada. Kontakta då alltid sjukvården.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons