Annons
Nyheter

Fler kollektivresor men färre nöjda

Inte ens varannan svensk är nöjd med kollektivtrafiken, och siffran sjunker.
Informationen vid störningar får rejält underkänt av resenärerna.
Samtidigt ökar kollektivtrafikens marknadsandelar i landet, mest i Mälardalen och Skåne.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2012
Foto: Hans Runesson / SCANPIX

Andelen nöjda med sin lokala kollektivtrafik minskade från 54 procent 2010 till 49 procent i fjol. Bland kollektivresenärerna, de som reser minst en gång i veckan, var sex av tio nöjda, enligt branschorganisationen Svensk Kollektivtrafiks årliga intervjuundersökning bland drygt 50 000 personer.

– De två senaste tuffa vintrarna har påverkat nöjdheten hos allmänheten. Man läser och hör om kollektivtrafik som inte fungerar, men också de som reser upplever att vintrarna påverkar hur nöjda de är, säger vd Charlotte Wäreborn Schultz.

Annons

Lägst betyg får informationen till trafikanterna vid förseningar, störningar och stopp – bara 23 procent är nöjda.

– Det betyget är otillfredsställande lågt, säger Charlotte Wäreborn Schultz.

Drygt hälften av alla resor sker med bil med bara föraren i bilen. Var femte reser kollektivt och alltfler kvinnor utnyttjar det färdmedlet.

– När man tittar på de målgrupper vi vill förändra resvanorna hos är det just vanebilisten man bör fokusera på, att förmå denne att inte köra bil varje dag utan ta buss eller tåg en eller två gånger i veckan, säger Charlotte Wäreborn Schultz.

Punktliga tåg och bussar är ett måste för att göra kollektivtrafikanten nöjd. Lika viktigt är bra avgångstider, bra sträckning och snabba resor, ett utbud som kan konkurrera med bilen.

Det har ansvariga för kollektivtrafiken i Mälardalen tagit fasta på, i exempelvis Västmanland har kollektivresandet ökat kraftigt, från 9,2 procent 2010 till 15,1 procent i fjol.

– Vi har lyckats få en hel del arbetspendlare att gå över från bil till tåg och buss. Vi har utökat turtätheten, kör rakare sträckningar och har ökat hastigheten på stomlinjenätet mellan tätortskommunerna och Västerås, säger Maria Linder, förvaltningschef för kollektivtrafiken i Västmanland.

– Sträckan Hallstahammar–Västerås tog tidigare drygt 40 minuter, nu är vi ner på 23–25 minuter. Resandet har ökat på stomlinjen, det har varit oerhört framgångsrikt, säger hon.

Kollektivtrafikbarometern

Svensk Kollektivtrafiks intervjuundersökning baseras på 53 605 intervjuer med både allmänhet och resenärer i landet under 2011. Varje månad har ett statistiskt urval av personer mellan 15 och 75 år telefonintervjuats med frågor om resvanor, kvalitet och service. Några resultat:

Drygt hälften av alla resor görs med bil utan passagerare.

En av fem resor sker med kollektivtrafik.

Drygt fyra av tio resor med kollektivtrafik görs med stads- eller lokalbuss.

En av fem kollektivresor sker med tunnelbana.

Pendeltåg väljs främst av personer i åldrarna 26–64 år.

De vanligaste resmålen i kollektivtrafiken är arbete och skola.

Källa: Svensk Kollektivtrafik (TT)

TT Inrikes
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons