Annons
Nyheter

Många skolkare mister bidrag

Fortsatt många gymnasieelever blir av med sina studiebidrag på grund av skolk. 7,9 procent förlorade sina bidrag, vilket motsvarar drygt 25 500 elever. Årets siffra ligger därmed kvar på en rekordhög nivå. - Närvarokontrollen är jätteviktig, säger gymnasieläraren Anelma Bergdal om skolket.(TT)
Publicerad 13 juli 2017

Under de senaste tio åren har antalet indragna bidrag på grund av skolk pekat stadigt uppåt och den typiska skolkaren är en pojke som läser på en friskola. En utveckling som inte är bra, enligt gymnasie- och kunskapslyftsministern.

””

Den största andelen skolkare finns i Stockholms län, där 11,5 procent av eleverna mist sina pengar. I Skåne har 9,1 procent av eleverna blivit av med studiebidraget på grund av skolk.

Annons

Värst i Stockholms län

"Framför allt Stockholms och Skåne län har fått en högre andel skolkare på senare år. En stor del av gymnasieeleverna finns i dessa län och när det ökar där har det en tydlig påverkan på utvecklingen för landet som helhet", säger Magnus Berndtsson, kontorschef vid CSN, i ett pressmeddelande.

Ett län som vänt trenden är Gotland. Där var antalet skolkande elever i topp förra läsåret med 12,1 procent, en siffra som nu har halverats och är nere på 5,6 procent.

””

Viktigt med elevhälsa

Men hotet om indraget studiebidrag verkar inte bita eftersom skolket ökat stadigt under en längre period. Ekström hoppas att satsningen på mer pengar till elevhälsan ska bidra till en minskning.

””

Försöker ha jättekoll

På Blackebergs gymnasium i Stockholm jobbar lärarna aktivt i ett hälsoteam för att försöka stävja skolkandet.

””

Totalt 25 458 elever på gymnasiet miste sitt studiebidrag på grund av skolk under läsåret 2016/2017. Det är 7,9 procent av Sveriges cirka 321 000 gymnasieelever. Av dem som fick ett återkrav att betala tillbaka pengarna hamnade elva procent hos Kronofogden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons