Annons
Nyheter

Flera ville rekrytera KI-kirurgen

Nobelförsamlingens sekreterare Urban Lendahl har tidigare klivit av sina uppdrag som berör Nobelpriset. Detta eftersom han haft närmare band till den skandalomsusade KI-kirurgen Paolo Macchiarini.(TT)
Publicerad 8 februari 2016

Nobelförsamlingens sekreterare Urban Lendahl har tidigare klivit av sina uppdrag som berör Nobelpriset. Detta eftersom han haft närmare band till den skandalomsusade KI-kirurgen Paolo Macchiarini.

Nu kan Svenska Dagbladet avslöja att sex andra personer i Nobelförsamlingen förespråkade och var med om att rekrytera Macchiarini till Karolinska Institutet.

Annons

Bland annat godkände KI:s rektor Anders Hamsten anställningen, likaså KI:s förre rektor Harriet Wallberg-Henriksson och Jan Andersson, som var prorektor 2010.

Tidigare har flera medier rapporterat att Macchiarini sedan förut är misstänkt för bedrägeri, korruption och tjänstefel i Italien. Fallet lades ned, men har nu återupptagits.

2009 anställdes Macchiarini på universitetssjukhuset Careggi i Florens. Tre år senare greps han efter en operation och anklagades för att ha lovat en patient att bli opererad i Tyskland mot betalning för att det skulle gå fortare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons