Annons
Nyheter

Flygbolag diskriminerade man med helskägg

Diskrimineringsombudsmannen stämmer flygbolaget BRA. Stämningen gäller en händelse i juli 2015, då en man tvingades genomgå en extra säkerhetskoll, som DO kopplar till hans utseende. Mannen skulle flyga med bolaget från Landvetter till Stockholm.(TT)
Publicerad 3 juli 2017

Diskrimineringsombudsmannen stämmer flygbolaget BRA. Stämningen gäller en händelse i juli 2015, då en man tvingades genomgå en extra säkerhetskoll, som DO kopplar till hans utseende.

Mannen skulle flyga med bolaget från Landvetter till Stockholm. När han satt på planet kom två väktare fram till honom och uppmanade honom att följa med för en omfattande säkerhetskontroll. Kabinpersonalen hade uppfattat det som att mannen hade koppling till en annan passagerare i planet som skulle kontrolleras på grund av sitt beteende.

Annons

Bägge männen hade svart hår och helskägg.

"DO anser att mannen blev sammankopplad med den andre mannen på grund av sitt utseende och att han därmed blev utsatt för diskriminerande etnisk profilering" skriver Anna Rosenmüller Nordlander, processförare på DO, i ett pressmeddelande.

DO skriver att det är oklart om det går att föra en skadeståndstalan om diskriminering ombord på flygplan, eftersom den internationella Montrealkonventionen begränsar möjligheterna. DO vill därför att domstolen ska begära ett förhandsavgörande hos EU-domstolen för att avgöra om talan ska tillåtas.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons