Annons
Nyheter

Föräldrars dåliga koll fara för barn

Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland små barn, men landets föräldrar har dålig koll på hur viktigt det är att hålla uppsikt, enligt en ny rapport. Under juli drunknade fyra barn och hittills i augusti har två barn omkommit på samma sätt.(TT)
Publicerad 14 augusti 2015

Ännu en solig och varm helg väntar och många barnfamiljer kommer att tillbringa den på stranden. Föräldrars okunskap om vattensäkerhet kan dock innebära en livsfara för barnen, slår Svenska Livräddningssällskapet och Trygg-Hansa fast i en ny rapport. I en undersökning med 1 021 föräldrar till barn mellan fem och tolv år visar det sig att fyra av tio inte kan första hjälpen och att hälften tror att barn plaskar eller själva ropar på hjälp om de håller på att drunkna.

””

Sysslar med annat

Annons

Även om nio av tio föräldrar uppger att de är aktiva med barnen på badstranden uppger de också att de är upptagna med annat. Varannan solar, drygt var tredje läser tidningar och böcker och en av fem kollar mobilen.

””

Moa Kjällander, som är på stranden med sin son Christopher och systerson Lo, båda sju år, håller pojkarna under ständig uppsikt.

””

Dottern, som är ett år och åtta månader, brukar ha en liten flytväst på sig när hon är med på stranden.

””

Ständig uppsikt

Flest barn drunknar under sommarmånaderna och en tredjedel av fallen sker vid badplatser utomhus. Men även vattendrag i närheten av huset, trädgårdsdammar och brunnar kan utgöra en fara.

Håll i barnen vid vatten eller håll dem under ständig uppsikt, är Anders Wernestens tips till föräldrar. När man kan börja släppa på kontrollen går inte generellt att säga, anser han.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons