Annons
Nyheter

Forskare: "Kvalitetssäkra rättspsykologin"

Thomas Quick - och nu senast avslöjandet om hur barn pressats i polisförhör i det så kallade Kevinfallet. Nu ryter åtta forskare inom det rättspsykologiska området ifrån och kräver en kvalitetssäkring av rättspsykologin.(TT)
Publicerad 3 juni 2017

"Enligt vår mening saknar flera av de råd som rättsväsendet fått från psykologiforskaren i de uppmärksammade fallen vetenskapligt stöd, medan andra bygger på en felaktig tillämpning av vetenskapliga rön", skriver de på DN Debatt och efterlyser en kvalitetssäkring av den svenska rättspsykologin så som det görs i flera andra länder.

I Finland ska poliser som förhör barn och unga ha utbildning i rättspsykologisk förhörsmetodik, och Norge har ett oberoende institut för kvalitetssäkring av sakkunniga och deras utlåtanden, skriver forskarna och ställer frågan: "När är det dags för Sverige att ta efter sådana goda exempel? Vi menar att det är hög tid. Nu!"

Annons

Reaktionerna efter SVT:s program om fyraårige Kevins död i Arvika 1998 har varit starka. Det framkommer hur poliser pressade de små bröderna, sju och fem år gamla, i många och långa förhör, utan något målsägarbiträde närvarande och också ofta utan föräldrar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons