Annons
Nyheter

Förslag på nya adoptionsregler

Barn ska ha lagstadgad rätt att få reda på att de är adopterade och sambor ska ges samma möjligheter att adoptera som gifta par. Det föreslår regeringen i en proposition, som lämnas över till riksdagen på tisdagen.(TT)
Publicerad 6 mars 2018

Barn ska ha lagstadgad rätt att få reda på att de är adopterade och sambor ska ges samma möjligheter att adoptera som gifta par. Det föreslår regeringen i en proposition, som lämnas över till riksdagen på tisdagen. Regeringen vill också förlänga medgivandet att få påbörja en adoptionsprocess från dagens två år till tre år.

Regeringen vill inte införa någon övre åldersgräns för internationell adoption. I stället innebär förslaget att åldern blir en av flera relevanta omständigheter vid en samlad bedömning av sökandens lämplighet, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Enligt nu gällande riktlinjer från Socialstyrelsen, som följs av många kommuner, bör en sökande inte ha fyllt 43 år när ansökan om medgivande lämnas in.

Annons

De gamla reglerna ersätts med ett nytt kapitel om adoption i föräldrabalken och en ny lag om adoption i internationella situationer. Det ska också bli möjligt för fler utländska adoptionsbeslut att erkännas i Sverige utan en särskild prövning. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 september i år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons