Annons
Nyheter

Försvarsförhandlare slutspurtar

Försvarsförhandlingarna går nu in i slutspurten. Allianspartierna kräver att regeringen höjer sitt bud på höjda försvarsanslag Försvarsminister Peter Hultqvists (S) ambition är att senast på torsdag kväll nå en överenskommelse om försvarets anslag och inriktning för de kommande fem åren, 2016-2020.(TT)
Publicerad 6 april 2015

Försvarsminister Peter Hultqvists (S) ambition är att senast på torsdag kväll nå en överenskommelse om försvarets anslag och inriktning för de kommande fem åren, 2016-2020. Därför väntar intensiva förhandlingar de kommande dagarna.

När förhandlingarna startade på annandag påsk stod partierna fortfarande långt ifrån varandra. Inte heller inom Alliansen är partierna överens om hur mycket försvarsanslagen ska höjas.

””
Annons

Budgivning

FP ligger hittills högst i budgivningen och har föreslagit en årlig höjning av försvarsanslagen på i snitt 3,4 miljarder kronor. Moderaterna vill öka anslagen med i snitt två miljarder kronor årligen. Widman tror att "fler och fler partier kommer att inse hur viktigt det är att försvarsanslagen höjs.

Allianspartiernas förhandlare träffades innan förhandlingarna med regeringen skulle starta på måndagen, men kom inte fram till något gemensamt bud. Widman påpekar dock att Alliansens gemensamma utgångspunkter är att försvaret måste få förstärkning redan i år, att regeringen tillsätter en utredning om för- och nackdelar med ett Natomedlemskap och att försvarsanslagen höjs mer än vad regeringen föreslagit.

Det bud försvarsminister Peter Hultqvist presenterade för ett par veckor sedan innebär att det nationella försvaret ska få höjda anslag med i snitt 1, 2 miljarder kronor.

"För lite"

Det är alldeles för lite, enligt Kristdemokraternas Mikael Oscarsson.

””

KD har inte preciserat sina krav i ett sifferbud, men vill att de prioriterade satsningar som försvarsmakten föreslagit i sitt underlag till förhandlingarna ska kunna genomföras. Oscarsson pekar bland annat på att Sveriges ubåtsjaktsförmåga måste stärkas.

Om inte partierna klarar att enas om det, så anser Oscarsson att det är bättre att man skjuter på förhandlingarna till efter sommaren.

De bud som hittills kommit från regeringen, M och FP innehåller inte bara nya pengar till försvaret. Där ingår pengar som tas från försvarets internationella insatser och pengar som ska kompensera försvarsmakten för förväntade kostnadsökningar. De ökade kostnaderna beror bland annat på regeringens planer på att höja arbetsgivaravgifterna för unga.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons