Annons
Nyheter

Fritt skolval bidrar till segregation

Det fria skolvalet har bidragit till en extrem skolsegregation i utanförskapsområdena. I Husby i nordvästra Stockholm väljer i vissa årskurser sju av tio elever bort den lokala skolan.(TT)
Publicerad 4 juni 2018

TT har rapporterat om skolresultaten i de områden som av polisen klassats som särskilt utsatta. På många håll är läget djupt oroande med så många som varannan som inte klarar behörighet till gymnasiet, och forskare varnar för en förlorad generation unga som riskerar ett livslångt utanförskap.

På Husbygårdsskolan var det i fjol drygt fyra av tio som inte klarade grundskolan.

””
Annons

Söker sig bort

Fram till årskurs 5-6 har många av eleverna framtidstro, säger han. Men för flera raseras den när första betyget kommer.

””

Andelen som väljer bort den lokala skolan är extremt hög. I stadsdelen Rinkeby-Kista, där Husby ingår, går endast en tredjedel av eleverna i de kommunala högstadieskolorna.

””

TT: Vilka är det som blir kvar?

””

Högre lön

Att vända utvecklingen är samtidigt inte helt enkelt.

””

Att det fria skolvalet orsakat problem för samhället råder det ingen tvekan om, enligt Anders Trumberg, forskare vid Örebro universitet som studerat skolsegregation och skolval.

””

Alternativet behöver inte vara att inte få välja alls, utan det finns olika typer av begränsningar att testa, säger han.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons