Annons
Nyheter

Gd röjde hemligheter vid upphandling

Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren har fått böter för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter. Brottet ska ha skett i samband med en stor IT-upphandling. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) bekräftar att detta var orsaken till att Ågren fick sparken.(TT)
Publicerad 6 juli 2017

När Maria Ågren fick sluta i januari var den officiella förklaringen att hon och Anna Johansson haft olika syn på hur arbetet skulle bedrivas. Men nu avslöjar Dagens Nyheter att Ågren utretts av säkerhetspolisen för att ha röjt hemliga uppgifter.

””

Statsminister Stefan Löfven säger att "det är naturligtvis väldigt allvarligt och något som vi också ser allvarligt på".

Annons

IT-upphandling

Säkerhetspolisen uppger för DN att brottet ska ha begåtts i samband med en upphandling. Maria Ågren ska ha skrivit under ett beslut som inneburit att sekretessbelagda uppgifter kan ha blivit tillgängliga för andra länder.

Varken ministrarna eller Säpo vill säga vad det är som generaldirektören ska ha röjt. SVT Nyheter erfar att det handlar om en upphandling 2015 om att lägga ut IT-driften på en extern part. Upphandlingen vanns av IBM som lade ut driften till länder i Östeuropa.

Det innebar att utländsk personal fick ansvar för Transportstyrelsens databas med bland annat information om alla fordon i Sverige, även polisens och militärens. Personuppgifter om körkortsinnehavare finns också i databasen.

Fick dagsböter

I förra veckan fick Maria Ågren ett strafföreläggande av åklagare på 70 dagsböter för "vårdslöshet med hemlig uppgift". Av åklagarens beslut framgår att brottet ska ha begåtts mellan 30 september 2015 och 31 mars 2016 i Sverige. Ågren ska ha brutit både mot lagen och Transportstyrelsens egna riktlinjer för åtkomst till system och servrar. Hon ska dock inte ha haft som syfte att "gå främmande makt tillhanda".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons