Annons
Nyheter

Gothia cup-kampanj mot sextrakasserier

Turneringen lockar tiotusentals ungdomar, ledare och åskådare till fotbollsplanerna i Göteborg. Nu lanserar Gothia cup en kampanj mot sexuella trakasserier. - Det är vår skyldighet att försöka göra något, säger generalsekreteraren Dennis Andersson.(TT)
Publicerad 12 juli 2017

Våldtäkter och andra sexbrott på festivaler har fått stor uppmärksamhet de senaste åren. Nyligen beslutade till exempel arrangören bakom Bråvallafestivalen att ställa in nästa års upplaga av musikfesten, efter en våldtäkt och en rad andra sexuella ofredanden i samband med årets festival.

Men inte heller de stora idrottsturneringarna har varit förskonade.

””
””
Annons

Skandal i fjol

Som vanligt lockar fotbollsturneringen, som drar i gång på måndag, till sig ett stort antal lag, i år med omkring 40 000 spelare och ledare och ytterligare ett antal tusen medresenärer. Det ger en utmärkt möjlighet att nå ut med viktiga budskap, konstaterar Dennis Andersson.

I bakgrunden till informationskampanjen finns bland annat skandalen i fjol, då en ledare från ett av de utländska lagen dömdes för sexuellt ofredande av tre tonårsflickor under invigningen. Mannen dömdes först till två månaders fängelse, men fick straffet mildrat till villkorligt av hovrätten.

Får stjärnstöd

Kampanjen, som består av bland annat filmer och annat material, får stjärnglans via tre ambassadörer: svenska landslagsanfallaren Lotta Schelin, amerikanska storstjärnan Carli Lloyd och fransmannen Lilian Thuram. Tanken är att arbetet mot sexuella trakasserier ska komplettera fairplay-projektet som drogs i gång i fjol.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons