Annons
Nyheter

Gränskontroll kan ersättas av stickprov

Övervakning med smarta kameror och stickprovskontroller kan komma att ersätta gränskontrollerna mot Danmark när de upphör i november. Svenska regeringen intresserar sig nu för smarta kameror som identifierar registreringsskyltar samt stickprovskontoller, rapporterar Sveriges Radio Ekot.(TT)
Publicerad 3 juli 2017

Övervakning med smarta kameror och stickprovskontroller kan komma att ersätta gränskontrollerna mot Danmark när de upphör i november. Svenska regeringen intresserar sig nu för smarta kameror som identifierar registreringsskyltar samt stickprovskontoller, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ett land som redan tillämpar den typen av kontroll är Nederländerna, som utför stickprov i tvåmilszoner vid gränserna till Tyskland och Belgien samt använder kameror vid gränsövergångar. Urvalet om vad som ska kontrolleras närmare baseras på olika riskprofiler, som exempelvis kan handla om bilar från vissa länder.

Annons

Men det är en metod som medför risker, enligt Maartje van der Woude, professor i juridik vid universitetet i Leiden, som lett en studie där forskarna studerat militärpolisers kontroller.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons