Annons
Nyheter

Hagamannen snart fri

En serievåldtäktsman som dömts för att ha försökt ha ihjäl två av sina offer släpps fri - trots risk för återfall i brott. Lagen om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden kan inte förhandlas bort.(TT)
Publicerad 5 juli 2015

2006 döms den så kallade Hagamannen i Umeå till 14 års fängelse för flera våldtäkter, våldtäktsförsök och två mordförsök.

I slutet av juli, efter drygt nio år på häkte och anstalt, är två tredjedelar av strafftiden avtjänad och enligt svensk lag ska Hagamannen friges. Kriminalvården anser att risken för återfall är så hög att han inte har beviljats permissioner på egen hand, men återfallsrisken kan inte skjuta upp den villkorliga frigivningen. Däremot kan den leda till olika former av restriktioner, som var han får bo och vistas.

””
Annons

Löper själv risk

Men fallet med Hagamannen är speciellt. Övervakningsnämnden vill också hålla honom borta från Umeå och kranskommunerna med motiveringen att han själv riskerar att råka illa ut där. Hagamannen har överklagat beslutet.

TT: Hur ser du på risken för att han själv blir ett brottsoffer?

””

Slogs för sitt liv

Hagamannens brott präglade Umeå under flera år - från 1999 och fram till dess att han greps 2006. Många ändrade sina rutiner, undvek att göra vissa saker, skaffade överfallslarm, pepparsprej, gick med nycklar eller hårsprej i handen för att kunna försvara sig.

Efter ett flera år långt uppehåll skedde ett nytt överfall i december 2005. Hagamannen var ännu våldsammare än tidigare. Han bet av kvinnan ena örat, misshandlade henne, förgrep sig på henne, misshandlade henne ännu mer och släpade henne mot älven. Hon tog tag i ett träd nära älvkanten, höll sig fast med armar och ben. Han sade att han skulle döda henne. Han tog ett nytt strupgrepp.

När hon vaknade upp igen låg hon halvnaken på isen. Hon visste det inte då men en kvinnas rop hade skrämt gärningsmannen på flykten.

Erkände i förhör

Den 29 mars 2006 greps den då 33-årige Hagamannen på sin arbetsplats sedan polisen fått svar på ett dna-prov som han inte frivilligt gått med på att lämna.

Umeå andades ut.

Annons

Tre veckor efter gripandet kom erkännandena i ett förhör. Då sade han också:

””

Några förklaringar till överfallen gav han aldrig. Han berättade hur han festat, tagit en promenad, sett en kvinna, tänkt att han skulle våldta henne och gått till attack. Mordförsöken nekade han till.

Under åren i fängelse har han genomgått flera behandlingsprogram, men anses alltså ändå ha en hög risk för återfall.

””

Kvinnan som slogs för sitt liv vid älvkanten säger till Västerbottens-Kuriren att hon tycker att Hagamannen är en så sjuk individ att han borde få vård livet ut.

I tingsrätten sade Hagamannen att det finns en god och en ond version av honom. Han sade att han hoppades att den onde skulle vara försvunnen den dag han släpptes fri.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons