Annons
Nyheter

Hammarskjölds död uppe på bordet igen

Ett svenskt utkast till resolution som cirkulerar i FN:s generalförsamling försöker få i gång en nystart i utredningarna om generalsekreterare Dag Hammarskjölds död 1961. Enligt texten ska alla 193 medlemsstater bistå med alla "relevanta dokument" om händelsen.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Det flygplan svensken Hammarskjöld färdades i kraschade i september 1961 nära Ndola i Nordrhodesia, nuvarande Zambia, och 16 personer dödades varav FN-chefen var en. En utredning av FN:s särskilde utredare Mohamed Chande Othman kom tidigare i år fram till att planet sannolikt sköts ner men att det krävs att flera länder som sannolikt sitter på hemligstämplat material släpper detta för att gåtan ska få sin lösning.

Resolutionsförslaget, som nyhetsbyrån AFP sett och som det ska röstas om i slutet av december, sätter press på Belgien, Frankrike, Ryssland, Storbritannien, Sydafrika och USA, som tros ha hemligstämplade uppgifter de ännu inte delat med sig av.

Annons

Franska stridsflygplan

Vid tiden för händelsen försökte Hammarskjöld ena Kongo och förhindra att den mineralrika provinsen Katanga bröt sig ur. En av de konkreta nya upptäckterna i utredningen tidigare i år var att Frankrike i februari 1961 överlät tre stridsplan till Katanga-rebeller. De användes nattetid i strider mot andra flygplan och lyfte från en obevakad start- och landningsbana i Katanga.

Det franska utrikesdepartementet säger nu att alla dess arkiv är "tillgängliga".

Vill ha ny utredning

"Frankrike hoppas att allting omkring denna tragedi kan komma upp i ljuset", heter det i ett uttalande.

Det skulle också hjälpa väldigt mycket om Storbritannien och USA, som avlyssnade radiotrafik i området, skulle dela med sig av sina hemliga inspelningar, ansåg utredaren.

Utkastet kräver även att en högt uppsatt utredare omedelbart tillsätts och att en intern utredning startar som går igenom arkiv som berör frågor om försvar, säkerhet och underrättelser.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons