Annons
Nyheter

Han ska granska Karolinska sjukhuset

Karolinska universitetssjukhuset har utsett professor Kjell Asplund som extern granskare i den så kallade Macchiarini-affären, uppger sjukhuset för TT. Kjell Asplund är professor emeritus i medicin samt ordförande i Smer, Statens medicinsk-etiska råd.(TT)
Publicerad 12 februari 2016

Kjell Asplund är professor emeritus i medicin samt ordförande i Smer, Statens medicinsk-etiska råd. Han har även varit generaldirektör för Socialstyrelsen. Asplund ska själv utse de experter som ska ingå i utredningen som finansieras av Stockholms läns landsting.

Kjell Asplund ska utreda omständigheterna när tre patienter genomgick luftstrupsoperationer vid Karolinska universitetssjukhuset 2011 och 2012. Två av patienterna dog och den tredje, en turkisk medborgare, vårdas fortfarande i USA i väntan på en transplantation av en donerad luftstrupe.

””
Annons

Ändrade sig

TT: Vad blir din första åtgärd?

””

Till en början skulle granskningen av operationerna ledas internt, av sjukhusets chefläkare Nina Nelson Follin. Men efter bitsk kritik ändrade sig sjukhuset och uppgav att granskningen skulle bli helt extern.

””

Efter operationerna, som leddes av kirurgen Paolo Macchiarini, vid tiden anställd på sjukhuset, väcktes frågor om var gränsen går mellan sjukvård och forskning. Bland annat saknades etiskt tillstånd, något som förklarades med att det handlade om sjukvård, inte forskning.

Två utredningar

En utredning av Paolo Macchiarinis verksamhet pågår även vid Karolinska institutet där Macchiarini fortfarande är anställd som professor. Denna utredning leds av juristen Sten Heckscher.

TT: Finns det inte en risk med två separata utredningar, att ni missar saker i gränslandet mellan institutet och sjukhuset - eller att de båda skyller på varandra?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons