Annons
Nyheter

Bristande rutiner efter falsklarm

MSB:s vikarierande generaldirektör Nils Svartz är inte nöjd med hur det fungerade i går efter att det felaktiga larmet Hesa Fredrik gick ut i Stockholm. - Så här ville vi inte att det skulle bli. Någonstans har det brustit i rutinerna, säger han.(TT)
Publicerad 10 juli 2017

Det var i samband med ett rutintest som larmet Hesa Fredrik av någon anledning gick ut skarpt över Stockholmsområdet vid 22-tiden på söndagen.

””

Även SOS Alarm tar det falska larmet på allvar.

””
Annons

Missade "faran över"

Efter det felaktiga larmet skickades ingen "faran över"-signal, vilket bland annat finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M), formellt ansvarig för landstingets krisberedskap i Stockholm, är kritisk till.

””

Men enligt Linda Bengtsson är det osäkert om en "faran över" ska skickas efter ett falskt alarm. Det är en av sakerna man nu utreder.

Det riktas även kritik mot att SOS, Polisens och MSB:s sajter gick ner när människor försökte söka information.

Tog lång tid

Sveriges Radios P4-kanaler är kriskanal tillsammans med myndigheternas sajt Krisinformation.se. De fick information om att det inte var någon fara först när SOS-alarm meddelade det på Twitter.

””

Det dröjde över tio minuter från att signalen startade till att Krisinformation.se meddelade på Twitter att det var falskt alarm.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons