Annons
Nyheter

Antisemitisk Malmödemonstration polisanmäld

Polisanmälan om hets mot folkgrupp har upprättats sedan uppskattningsvis 200 personer samlades och protesterade mot arabiska ledare - och uttryckte hot om våld mot judar i Malmö. Nu reagerar stadens ledande politiker.(TT)
Publicerad 9 december 2017

Demonstrationen genomfördes efter den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

"Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna", sades det bland annat, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus.

Annons

Det ska vara fråga om spontana sammankomster utan tillstånd som har ägt rum två kvällar i rad, torsdag och fredag, utan någon egentlig ansvarig.

"Polisen måste agera"

Kommunalrådet Andreas Schönström (S), ansvarig för trygghetsfrågor i Malmö stad, är arg efter att ha sett en video från gårdagens demonstration, som visar en samling personer som skriker slagord och viftar med palestinska flaggor. De framförde även hot mot judar i Malmö.

””

Under lördagsmorgonen upprättades anmälan om hets mot folkgrupp och brott mot ordningslagen, enligt Calle Persson, informatör vid polisen region Syd.

””

Judar utsatta

Antisemitismen i Malmö är vida rapporterad och Calle Persson menar att det finns en latent hotbild mot judar i staden som förvärras när politisk friktion uppstår i Mellanöstern. Freddy Gellberg, ordförande för Judiska församlingen i staden, bekräftar polisens bild och tillägger att judar ständigt är på sin vakt.

””

När Freddy Gellberg jämför med sin egen uppväxt i Malmö framstår utsattheten som radikalt annorlunda mot dagens klimat.

””

Problemet, menar han, är att många människor med bakgrund i Mellanöstern som kommit till Sverige under de senaste 10-20 åren inte gör skillnad mellan den politik som bedrivs där och judar i Sverige.

Enligt Andreas Schönström arbetar Malmö stad i dag mot antisemitism på flera fronter.

"De kan fara och flyga"

Annons

TT: Är insatserna tillräckliga, om Malmös judar nu säger sig inte våga leva öppet med sin religion?

””
””

Nael Toukan, ordförande för palestinska föreningen i Stockholm, reagerar starkt på uppgifterna.

””

Han menar att antisemitiska åsikter inte finns i palestinska föreningen och att sådant polisanmäls och leder till uteslutning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons