Annons
Nyheter

Hettan hindrar sjukhusen att operera

Luftfuktigheten bidrar till vattenläckage och bakterier. Flera sjukhus runt om i landet har fått ställa in operationer under den senaste veckan till följd av extremvärmen.(TT)
Publicerad 2 augusti 2018

Det varma och fuktiga klimatet har påverkat luftfuktigheten på Sveriges sjukhus i sådan grad att operationssalarna inte längre kan garantera en steril miljö, då bakterier frodas i den fuktiga luften.

Sjukhus i Sollefteå, Stockholm, Örebro och Linköping är bland de drabbade. Under de senaste dagarna har Universitetssjukhuset i Örebro tvingats ställa in tre planerade operationer för att garantera patientsäkerheten.

””
Annons

Högre värme löser problem

Under dagen har sjukhusledningen suttit i möten för att försöka komma fram till hur man ska få bukt med problemet. Lösningen att höja temperaturen i lokalerna från 21 grader till 23 grader och på så sätt sänka luftfuktigheten testas nu och verkar bära frukt.

””

Fjärrkylan räcker inte

I Stockholmsområdet har man problem med både fukt och värme. Luftfuktigheten har resulterat i att kondensvatten bildats på rörledningar och kylaggregat och blött ned i olika vårdutrymmen på Nya Karolinska. Dessutom har operationsmaterial på sjukhuset behövt steriliseras om efter att det blivit fuktigt, skriver Dagens Nyheter.

På universitetssjukhuset i Huddinge klarar inte fjärrkylan att hålla rätt temperaturer i lokalerna, som en konsekvens av att sjukhusets elbolag har nåt sin maxkapacitet. Under torsdagen meddelade därför Södertörns högskola i Huddinge att man överlåter sina kylresurser till det närliggande universitetssjukhuset. Högskolan har fått stänga ner delar av sina IT-system fram till söndag för att göra omdirigeringen möjlig.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons