Annons
Nyheter

Hopp om kontroll över jättebranden

Efter flera dramatiska dagar i Västmanlands skogar har släckningsarbetet nått en vändpunkt.
Den största branden som drabbat Sverige i modern tid är inringad och bombas av fyra specialplan.(TT)
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2014

Marken är svart och träden förkolnade i utkanten av brandområdet. Längre in välter träd och där är det för farligt att vistas. Röken över Ramnäs har börjat lätta, men lukten är fortfarande påtaglig. Hela tiden hörs helikoptrarna.

Det senaste dygnet har det funnits en ljusning i kampen mot branden. Begränsningslinjer finns runt hela området och ytan där det brinner har krympt. Inför natten var branden ännu inte under kontroll, men läget beskrivs som mer gynnsamt än tidigare.

Annons

– Vi har gjort vissa överflygningar här på kvällen och det ser hyfsat ut. Det brinner knappt med öppen låga någonstans, men ryker mycket, sade räddningsledare Lars-Göran Uddholm sent på onsdagskvällen.

Inte bara förstärkning från övriga landet utan även de franska och italienska specialplanen finns nu på plats. Vädret och den dåliga sikten grusade förhoppningarna om en tidig flyginsats under onsdagen. Men vid 17-tiden kunde de första planen lyfta och till sist påbörja sina stora vattenbombningar. I drygt två timmar hann planen arbeta innan de avbröts av mörkret.

Förhoppningen är att flygningarna ska återupptas igen tidigt på torsdagsmorgonen.

Elden är inte längre ett hot mot Norberg. Gammelby, i brandområdets västra del, evakuerades tidigare men det är nu – på vissa villkor – tillåtet att återvända. Samtidigt manar länsstyrelsen: "Har du möjlighet så stanna borta".

Hur många byggnader som eldhärjats är oklart. Men en gård i Svartvik, i närheten av sjön Snyten, uppges ha drabbats hårt av branden.

På onsdagseftermiddagen kom uppgifter om att branden utreds av polisen. Det gäller den timmerbilsolycka i närheten av Ängelsberg som i måndags ledde till att en man omkom i branden och en annan man skadades allvarligt. Dessutom utreder polisen hur branden startade.

Under hela dagen var det febril aktivitet vid ledningsstaben i Ramnäs nordväst om Västerås. Brandmän och hemvärnspersonal vilade och fyllde på med energi mellan varven.

– Det ska bli roligt att åka ut och hjälpa till, sade brandmannen Mathias Swartz, som kallats in från Värmland, till TT:s utsända.

Även kungen besökte Ramnäs under dagen och berömde räddningsinsatsen.

– Jag är väldigt skogsintresserad och besökte de stormdrabbade områdena för några år sedan. Jag känner med alla de drabbade, det är en tragedi, sade kungen till det samlade pressuppbådet.

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons