Annons
Nyheter

Yngsta prinsessan ska heta Adrienne

Prinsessan Madeleine och Christopher Oâ??Neill fortsätter sin tradition med internationellt gångbara namn. Deras senaste tillskott - lillprinsessan som föddes i fredags - får namnet Adrienne Josephine Alice. - Allt har gått bra. Barnet är välskapt och har förvånansvärt mycket mörkt hår.(TT)
Publicerad 12 mars 2018
””

Vid ett pressmöte i Karl XV-salen, strax efter konseljen, sammanfattar statsminister Stefan Löfven sitt möte med den nyfödda med ett enda ord:

””

Hertiginna av Blekinge

Annons

Adrienne, som är prinsessan Madeleine och Christopher O'Neills tredje barn på fyra år, blir även hertiginna av Blekinge - länets första någonsin.

””

Och flera Blekinge-profiler har visat sin glädje i sociala medier.

"Sitter och bubblar av glädje över att Blekinge äntligen har fått en hertiginna! Stort grattis till prinsessan Madeleine och Chris O'Neill för er vackra dotter, och stort grattis till Blekinge!", skriver Adam Jansson (KD), ordförande för KDU i Blekinge, på Twitter.

"På tiden för alla oss med hjärta som klappar för fina Blekinge", skriver miljöminister Karolina Skog (MP) på Twitter.

Ovanligt namn

Så varifrån har prinsen och prinsessan hämtat inspiration till namnen någonstans? Alice kan de ha valt efter drottning Silvias mor - Alice Sommerlath. Josephine är sannolikt taget efter Christopher O'Neills farmor Josephine Cesario.

Hur det kom sig att prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill valde tilltalsnamnet Adrienne är däremot mer oklart. Det är ett ovanligt latinskt namn som betyder "en kvinna från staden Hadria", enligt Historiska museet. Namnet har funnits i Sverige sedan 1500-talet. Enligt Nationalencyklopedin (NE) kan Adrienne också syfta till en löst hängande överklänning,

Bara 141 kvinnor i Sverige har Adrienne som tilltalsnamn, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Alice var däremot det vanligaste namnet som gavs nyfödda flickor förra året och över 19 300 kvinnor har Alice som tilltalsnamn. Josephine bärs som tilltalsnamn av 2 600 kvinnor.

Prinsessan Adrienne föddes den 9 mars klockan 00.41 på Danderyds sjukhus. Hon är prinsessan Madeleines och Christopher O'Neills tredje barn och kungaparets sjunde barnbarn.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons