Annons
Nyheter

I dag kommer mätningen S bävar för

I dag kommer SCB:s stora partisympatiundersökning. En mätning som framför allt Socialdemokraterna bävar för. Partiet brukar nämligen oftast få ett betydligt lägre valresultat än siffrorna i SCB:s majmätning och utgångsläget den här gången är värre än på mycket länge.(TT)
Publicerad 5 juni 2018

De senaste 25 åren har partiet fått en högre siffra i SCB:s majmätning än vad som sedan blivit valresultat. I maj 2014 fick partiet 35,3 procent i SCB men slutade på 31,0 i valet. 2010 var majsiffran 33,8 procent och valresultatet 30,7 procent.

I SCB:s senaste mätning i november förra året gick S fram och fick 32,6 procent, vilket var bättre än såväl mätningen innan som valresultatet. Men sedan har något hänt.

Annons

Historiskt lågt

Sedan årsskiftet har partiet tappat i mätning efter mätning och i de senaste i just maj ligger partiet runt historiskt låga 25 procent. Nu brukar SCB har något högre siffror för S än andra mätningar, men att den skulle avvika dramatiskt är inte särskilt troligt. Givet den negativa trenden med nedgång från maj till valet blir dagens mätning en rysare för Socialdemokraterna.

Det blir även intressant att se om uppgången för Sverigedemokraterna den senaste tiden bekräftas i SCB. I förra mätningen i november, tappade SD över fyra procentenheter jämfört med majmätningen.

SD-väljare

I dagens mätning redovisas svar på frågan "Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?". Därtill redovisas väljarflöden mellan partierna, samt nedbrytningar på kön för hela landet och åtta regioner.

Nästa måndag kommer resultaten på frågan vilket parti du sympatiserar med, vilket innehåller nedbrytningar på bland annat ålder och yrke. Här får man svart på vitt om S lyckats locka tillbaka några LO-väljare från SD.

Även de tre partierna runt riksdagsspärren, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, kommer att oroligt klicka på SCB:s tabell i dag.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons