Annons
Nyheter

Ingen rivstart för Löfven

Regeringens första halvår blev inte den rivstart som statsminister Stefan Löfven (S) hade hoppats på. För några av de tyngsta vallöftena börjar det redan bli ont om tid.(TT)
Publicerad 1 april 2015
Regeringens första halvår blev inte den rivstart som statsminister Stefan Löfven (S) hade hoppats på. För några av de tyngsta vallöftena börjar det redan bli ont om tid. Bara ett fåtal av de 40-50 vallöftena i det socialdemokratiska valmanifestet har hi
Regeringens första halvår blev inte den rivstart som statsminister Stefan Löfven (S) hade hoppats på. För några av de tyngsta vallöftena börjar det redan bli ont om tid. Bara ett fåtal av de 40-50 vallöftena i det socialdemokratiska valmanifestet har hi

Bara ett fåtal av de 40-50 vallöftena i det socialdemokratiska valmanifestet har hittills kunnat genomföras, till exempel att erkänna Palestina och att tillsätta ett innovationsråd och en energikommission.

Tvärstopp

Annons

För andra blev det tvärstopp när regeringens första budget blev nedröstad i riksdagen i december. Traineejobb för unga har inte införts, Fas 3 är kvar, liksom bortre gränsen i sjukförsäkringen. A-kassan har inte höjts, pensionärer har inte fått lägre skatt och höginkomsttagare betalar samma skatt som förr.

””

Till skillnad från tidigare regerar inte Socialdemokraterna ensamt, utan i en koalitionsregering med Miljöpartiet. I budgetfrågor måste man även förhandla med Vänsterpartiet. Det kräver kompromisser.

Dessutom hade Löfven hoppats på att Alliansen skulle lösas upp efter valet, så att hans regering skulle kunna söka stöd för olika förslag bland de borgerliga partierna. Men hittills har Alliansen hållit ihop.

Ny sits

””

För att inte framstå som helt kraftlös har regeringens ministrar fått ägna sig åt annat. Löfven har rest flitigt över hela jorden, i snitt en utlandsresa i veckan. Utredningar har tillsatts och ministrar har bjudit in till samtal och samråd om allt från Saudikris till mjölkbönders problem.

I mitten av april får regeringen en ny chans att leverera. Då presenteras vårbudgeten och Allianspartierna har i den så kallade decemberöverenskommelsen lovat att släppa fram kommande budgetar. Regeringen har nu brått att få med så mycket som möjligt av det som stoppades i höstas redan under 2015.

Tiden tickar

Men det är ont om tid för flera av Löfvens tyngsta löften. Han har pekat ut 90-dagarsgarantin med jobb, praktik och utbildning för arbetslösa unga som det allra viktigaste. I valrörelsen utlovades 32 000 traineejobb, främst i vård och omsorg, men i den nedröstade budgeten var starten betydligt mer blygsam. Frågan är hur raskt kommunerna, som ska fixa jobben, kan få upp farten.

Ett annat tungt löfte där regeringen förlorat tid är att avskaffa Fas 3 för nästan 36 000 långtidsarbetslösa. "Pysselsättning" ska ersättas med riktiga jobb med riktig lön i kommunerna, så kallade extratjänster, enligt S. I den nedröstade budgeten fanns dock bara pengar för 4 400 extratjänster i år. Det är oklart hur snabbt regeringen får reformen på plats.

””

I jakten på finansiering för att kunna genomföra reformer har Löfven brutit två vallöften - dels löftet att inte höja bensinskatten, dels försäkringarna om att inte röra rot-avdraget. Båda förslagen genomförs 2016 för att öka skatteintäkterna.

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons