Annons
Nyheter

Ingen svensk oro för HPV-vaccin

Kan vaccin mot HPV, som ges till flickor för att skydda mot livmoderhalscancer, leda till två sällsynta sjukdomar? Det ska EU:s läkemedelsverk nu undersöka, efter larmrapporter från Danmark. Men i Sverige finns inga inrapporterade fall.(TT)
Publicerad 13 juli 2015

Det handlar om ett kroniskt smärttillstånd vid namn CRPS och syndromet POTS, som orsakar hjärtklappning, yrsel och svimningar.

I Danmark är frågan brännhet. Där har 363 fall av allvarliga biverkningar av vaccinet rapporterats sedan 2009, enligt danska läkemedelsverket, som skriver på sin hemsida att man tar frågan "mycket allvarligt".

””
Annons

I Sverige ser det nämligen annorlunda ut - inga fall av de två tillstånden som nu ska undersökas finns inrapporterade i anslutning till HPV-vaccinering.

Inga ändrade rekommendationer

Någon anledning till oro efter beslutet från EU:s läkemedelsverk (EMA) ser inte svenska myndigheter.

””
””

Han tror att utredningen kan vara klar framåt slutet av året, och innan dess ser varken EMA eller Läkemedelsverket någon anledning att ändra rekommendationerna kring vaccinet, som sedan 2010 erbjuds samtliga flickor i årskurs 5 och 6.

"Räddar liv"

””

Läkemedelsverket pekar på att 72 miljoner flickor och kvinnor vaccinerats i världen och att det endast finns ett hundratal fall där CRPS eller POTS rapporterats som biverkningar.

””

TT: Vad händer om det visar sig att det finns en koppling?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons