Annons
Nyheter

Naturvårdsverket stoppar vinterns vargjakt

Det blir ingen vargjakt i vinter. Naturvårdsverket sätter stopp och pekar på att den svenska vargstammen har blivit för liten. Svenska jägareförbundet är kritiskt och tror att beslutet skulle kunna trigga den illegala jakten.(TT)
Publicerad 7 juni 2018

Den svenska vargstammen har minskat de senaste tre åren och det finns inte längre något utrymme för licensjakt om man har för avsikt att bevara vargstammen i landet. Enligt den senaste inventeringen finns det nu 305 vargindivider i landet. Högsta förvaltningsdomstolen slog i en dom 2016 fast att det behövs minst 300 vargar för att vargen i Sverige ska kunna bevaras.

””

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent vid Svenska jägarförbundet, anser att beslutet är olyckligt. Han säger att den skandinaviska vargpopulationen inte har minskat i sin helhet, utan att det handlar om en förskjutning av vargarna som vandrat västerut in i Norge.

””
Annons

Vargstammen minskar

Men det är inte bara det låga antalet som oroar Naturvårdsverket.

””

TT: Varför minskar vargen?

””

Gunnar Glöersen tycker att man måste fundera på vad som i så fall ligger till grund för den illegala jakten.

””
””

Nytt beslut om ett år

I vinter, från oktober till mars görs en ny inventering. Och resultatet från den inventeringen kommer att ligga till grund för ett nytt beslut i juni 2019.

””

Vargjakten har under de senaste åren varit kontroversiell. Frågan har prövats i olika rättinstanser där motståndare försökt stoppa jakten. När tillstånden väl givits har det på flera platser ute i skogarna funnits aktivister som protesterat. Jägarorganisationer har å andra sidan överklagat tillstånden och hävdat att tilldelningen varit för liten.

Naturvårdsverket beslut påverkar inte länsstyrelsernas möjlighet att besluta om skyddsjakt på varg, till exempel för att förebygga vargattacker på tamdjur.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons