Annons
Nyheter

Inget barnbidrag till gränspendlare

En familj i Malmö krävdes på återbetalning av fem års barnbidrag när Försäkringskassan upptäckte att mamman i familjen arbetar i Danmark. Om det i stället varit pappan som var anställd i Danmark hade familjen fått behålla barnbidraget, rapporterar Sydsvenskan.(TT)
Publicerad 1 juni 2015

En familj i Malmö krävdes på återbetalning av fem års barnbidrag när Försäkringskassan upptäckte att mamman i familjen arbetar i Danmark. Om det i stället varit pappan som var anställd i Danmark hade familjen fått behålla barnbidraget, rapporterar Sydsvenskan. Orsaken är att Försäkringskassan rutinmässigt utser mamman till mottagare av barnbidraget. Och den som arbetar i Danmark har inte rätt till svenskt barnbidrag, även om barnen är födda i och lever i Sverige och även om den förälder som inte är mottagare av barnbidraget arbetar och betalar skatt i Sverige.

När detta gick upp för flygvärdinnan Maria Winkler och hennes man skrev de över barnbidraget på maken. Men Försäkringskassan gick inte med på att göra detta retroaktivt mer än två år tillbaka i tiden. Totalt krävdes paret först på 100 000 kronor, men skulden skrevs senare ner till 34 500 kronor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons