Annons
Nyheter

Inget stopp för dygnspass i ambulans

De omtalade 24-timmarspassen för ambulanspersonal får fortsätta. I domen som skulle pröva arbetsgivarens ansvar togs arbetstiderna aldrig upp.(TT)
Publicerad 28 november 2014

Det var vid sjutiden en morgon i juli 2010. Ambulansen var på väg till Kungälvs sjukhus. Ambulanssjuksköterskan hade jobbat utan vila i nästan 23 timmar. Han somnade och körde in i en bergvägg.

Patienten klarade sig utan skador, men kollegan som befann sig bak i ambulansen skadade bland annat nacken svårt.

Annons

Att arbetsgivare låter ambulanspersonal jobba dygnet runt har ifrågasatts. Därför var intresset stort inför fredagens dom i Göteborgs tingsrätt som kunde ha blivit vägledande för dygnspassens existens.

Arbetsgivaren Västra Götalandsregionen var åtalad för arbetsmiljöbrott och krävdes på en företagsbot på 400 000 kronor.

Hela regionen åtalades eftersom det har varit svårt för kammaråklagare Kristina Persson att hitta vem eller vilka som kan anses vara ansvariga till arbetsmiljöbrottet och det som ledde fram till olyckan.

Vårdförbundet kritiskt

För att kunna dömas till en företagsbot måste den som åtalas bedriva en näringsverksamhet, något som åklagaren anser att regionen har. Men inte tingsrätten som ogillar åtalet.

Tingsrätten anser att sjukvården vid Kungälvs sjukhus är obligatorisk, att den nästan bara finansieras med skatter och att verksamheten inte anses vara konkurrensutsatt.

Därför blev det inget avgörande om dygnspassen. Frågan drivs av Vårdförbundet som vill få bort de långa arbetspassen.

””

Slopat i Kungälv

Men Alarm Ambulansförbundet vill ha kvar dygnspassen.

””

Enligt Johansson har flera medlemmar varit oroliga för att en fällande dom skulle göra att arbetsgivarna skulle förändra upplägget med passen.

Annons

Dygnspassen inom ambulansverksamhet finns i mer eller mindre hela landet, enligt Johansson.

På ambulansverksamheten i Kungälv finns inte dygnspassen kvar, enligt försvarsadvokat Lars Viklund som har företrätt Västra Götalandsregionen i tingsrätten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons