Annons
Nyheter

Inte aktuellt sluta återsända afghaner

Migrationsverket följer hela tiden säkerhetsutvecklingen i Afghanistan, men ännu är det inte aktuellt med något generellt stopp från att skicka tillbaka människor dit.(TT)
Publicerad 4 juli 2017

I en lägesanalys nyligen skrev Migrationsverket att läget i Afghanistan förvärrats ytterligare. Men att totalt stoppa alla återsändanden är inte aktuellt, säger Ribbenvik till TT under Almedalsveckan i Visby.

””

Han betonar dock att säkerhetsläget påverkar de individuella prövningarna av asylärendena, och att människor kan skickas till andra delar av Afghanistan om läget i hemprovinsen är allt för farligt.

””
Annons

Långa väntetider

TT: Men kan ni säkert säga att de återsänds till säkerhet?

””

Ribbenvik säger också att verket nu arbetar på ett nytt så kallat rättsligt ställningstagande om Afghanistan.

Handläggningstiderna för asylansökningar har aldrig tidigare varit längre än nu. Den genomsnittliga väntetiden för ensamkommande barn är omkring 560 dagar och för vuxna asylsökande drygt 500 dagar.

Han påpekar att väldigt många asylsökande kom under andra halvan av 2015, och att det har bildats en kö - och på frågan om vilka följder väntan får svarar han:

””

"Nedre spannet"

Samtidigt säger han sig vara stolt över att verket, som i snitt under 2000-talet avgjort cirka 30 000 ärenden per år, i fjol och i år kommer avgöra sammanlagt omkring 200 000 ärenden.

””

Ribbenvik passar på frågan om verket i nästa prognos till regeringen, i slutet av juli, kommer att låta antagandet om 22 000-45 000 asylsökande i Sverige i år ligga kvar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons