Annons
Nyheter

Jakt inte bara männens värld längre

Sugen på jakt - men ointresserad av att behöva handskas med machokultur? Ingen fara. Runtom i landet finns nätverk för kvinnliga jägare som tar emot nya entusiaster med öppna armar.(TT)
Publicerad 10 augusti 2015
Sugen på jakt - men ointresserad av att behöva handskas med machokultur? Ingen fara. Runtom i landet finns nätverk för kvinnliga jägare som tar emot nya entusiaster med öppna armar. Jaktvärlden är inte alls så grabbig som många tror längre, menar Anja K

Jaktvärlden är inte alls så grabbig som många tror längre, menar Anja Kjellsson, jaktvårdskonsulent för Svenska jägareförbundet och samordnare för nätverket Jagande aktiva kvinnor i tiden (Jaqt).

””

Allt fler kvinnor får upp ögonen för jakt. Enligt Jägareförbundet finns det nu 17 000 kvinnor i Sverige som löser statligt jaktkort. Motsvarande siffra 1996-97 var drygt 11 000. Av dem som tar jägarexamen utgör cirka 20 procent kvinnor.

Annons

Trots ökningen är andelen kvinnor ändå bara runt sex procent av samtliga jägare, enligt Kjellsson. Hon ser ändå positivt på utvecklingen.

””

Runtom i landet finns också olika nätverk för jaktintresserade kvinnor. Ett av dem är Jaqt, som arbetar aktivt med att få fler kvinnor i jakten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons